Met de benenwagen, een auto, een taxi of de bus?
Blijf op de hoogte en volg Eline
02 September 2019 | Curaçao, Willemstad
Ooit gedacht dat je met het kopen van een tweedehands autootje bijna een week bezig kan zijn? Ik in ieder geval niet... Ik had een kleine week om wat zaken te regelen, zoals bijvoorbeeld de aanschaf van een lokale simkaart en natuurlijk een auto! Op dinsdag heb ik een beetje op het internet zitten surfen (helaas niet op het water) om te kijken wat er allemaal te koop stond. Na wat advies ingewonnen te hebben had ik een top 3 van auto's. De autodealer was niet echt om de hoek, ongeveer 10 km (ja, ik hanteer hier Curaçaose begrippen ;)), maar toch besloot ik om daar woensdagochtend lopend naar te gaan. A: ik houd van wandelen, B: zo zie je nog eens wat! De meeste mensen hebben een bepaald beeld van Curaçao, voornamelijk de stranden, maar ik heb nu een heel andere kant gezien! Na mijn wandeling door de wat 'ruigere' buurten en achterna te zijn gezeten door honden (die echt op elke hoek van de straat zitten), kwam ik (eindelijk) aan bij de autodealer. Wat bleek... de auto's die ik had uitgezocht bleken al verkocht te zijn! Bummer… dus toen maar verder kijken wat ze nog wel hadden. Mijn oog viel op een Kia Picanto. Nu heb ik nul verstand van auto's, maar wilde wel even een testritje maken. Dus ik wil de portier openen, sta ik opeens met het handvat in mijn handen! Je kan veel zeggen, maar de auto is wel inbraakproof op deze manier ;) Uiteindelijk heb ik aangegeven dat ik de auto wel wilde (mits het handvat werd gemaakt), maar nu blijkt dat je nog met een monteur een check moet doen om te kijken of er geen gebreken zijn. Of ik een monteur had? Euhm, nee.. Geen probleem, dat konden zij wel regelen. Top! (even niet kijkend naar hoe onafhankelijk zo'n monteur nou daadwerkelijk is...). Alleen jammer dat ik daarvoor moest terugkomen. Dit keer toch maar een taxi genomen, want 10 km lopen in de volle zon met 35 graden is toch niet helemaal ideaal.... Na de monteurscheck bleek de auto in orde, dus wilde ik de koop definitief maken. Echter, de auto kon nog niet op mijn naam gezet worden, want er was brand geweest in het belastingkantoor (je verzint het niet!) en ze waren nog niet aan het werk.... Of ik de volgende dag terug kon komen. Ach, drie keer is scheepsrecht toch? Echter, op vrijdag bleek dit nog niet te zijn gefixt….De eerste dagen voor werk had ik dus nog geen auto, dus ben ik op zoek gegaan naar een autoverhuurbedrijf. Ik met mijn goede gedrag (met 33 graden) naar een autoverhuurbedrijf gelopen, kom ik daar: "Nee, al onze auto's zijn verhuurd. Je komt net in de verkeerde periode, alle stagiaires zijn net begonnen en hebben een autootje gehuurd." Aangezien er al een maand aan etensbudget is opgegaan aan taxikosten (een ritje op en neer naar de autodealer kostte maar liefst 125 gulden, ja voor die 10 km inderdaad!) en ik ook wel in ben voor de 'full experience', besloot ik om maandag met de bus naar werk te gaan. Ook dit kostte even tijd om uit te zoeken hoe het werkte, want busschema's zijn er niet. De tip: gewoon bij de bushalte gaan staan, er komt dan vanzelf een minibusje langs. De bushalte is letterlijk aan de overkant van de straat, dus wat kan er misgaan? Rond kwart over 6 in de ochtend trok ik de deur achter mij dicht, stak ik de straat over (na Hanoi durf je overal de straat over te steken, dat dit een 80 km/u weg is maakt dan ook niet meer uit) en ben ik bij de bushalte gaan staan. Na 10 minuten kwam een eerste minibusje voorbij, maar aan voorbij heb je weinig... Na 7 busjes die mij voorbij zijn gereden omdat ze vol zaten (ja het zijn echte minibusjes ;)), besloot ik toch maar de taxicentrale te bellen. Precies op het moment dat ik verbinding heb, stopte busje nummer 8! Ik heb gelijk de verbinding verbroken en ben in het busje gesprongen (lees: super charmant (kuch kuch) het busje ingetuimeld). Uiteindelijk was ik nog te vroeg op werk ook! (voor zover je te vroeg kan zijn.) Een paar uur later werd ik (maar liefst 4x!!) gebeld: "U had een taxi besteld?" Eh, nee. "Jawel." Eh, nee. Blijkbaar staat verbinding maken met de taxicentrale (zonder het noemen van je naam of iets dergelijks) gelijk aan een taxi bestellen? Wel fijn ook dat als je ze 's ochtends vroeg belt, ze (al) 3 uur later terugbellen of je een taxi had besteld... Afijn, 's middags werd ik weer gebeld (populair!). Dit keer door de autodealer met het goede nieuws dat de auto op mijn naam is gezet, de deurhendels (als het goed is) vandaag worden gemaakt, en ik in principe de auto dinsdag kan ophalen! Feest! Al houd ik nog even een slag om de arm. Ik zit hier nog maar een week, maar ik heb nu al geleerd dat je nergens van uit moet gaan ;)